Tirsdagsklubbens historie

Vidste du at Tirsdagsklubben har 30-års jubilæum i år?
Nu kan du læse den helt tilbage fra de første spæde skridt i 1985

Per ‘Tjas’ har henover vinteren med bidrag fra Jørgen Gøtze, Per S. Madsen, Knud G. Rasmussen, Jens Hjortkær, Per Jarmer, Allan R. Hansen og Otto Dræbye skrevet historien om Tirsdagsklubben.

Footer

Tirsdagsklubben (1985-2015)

De tidlige år
I foråret 1985 besluttede Jens Hjortkær, Allan Scheel, Peter Norup og Michael Mouritsen, at de ville spille sammen hver tirsdag. De fik hurtigt følgeskab af Jørgen Gøtze og Per Madsen og dermed var grunden lagt for Tirsdagsklubben, som nu i 2015 fejrer 30 års jubilæum.

Fællesspisning efter runden var en fast bestanddel og Jørgen Gøtze var naturligvis leverandør af fisk, mens de andre sørgede for brød, andet pålæg m.m.

Fællesspisning var i de efterfølgende år nærmest obligatorisk at deltage i og efterhånden som medlemsskaren voksede, blev det nødvendigt at hente smørrebrød udefra.

Spisningen måtte først opgives, da det blev nødvendigt at udvide udslagstidsrummet. Det betød, at de første hold skulle vente længe på de sidste hold, så langsomt døde fællesspisningen ud og sker kun i dag ved særlige lejligheder.

Den lille gruppe der startede blev meget hurtigt udvidet med bl.a. Jørgen ”Sprit” Poulsen, Kurt ”Buller” Schou, Knud Rasmussen, Per Jarmer, Per ”Tjas” Jacobsen, Herluf Madsen m.fl. og i 1987 er klubben oppe på omkring 25 medlemmer, der ønskede et alternativ til Mandeklubben, hvor aldersgennemsnittet var alt for højt efter nogens mening.

I starten blev der trukket lod om holdene og slået ud mellem klokken 15.00 og 16.00. Da der var boldrende, var det noget af en opgave at sikre, at alle kunne komme til at spille. Så der blev lavet mange ”kunstgreb” for at få så mange bolde i renden, at man kunne slå ud nogenlunde samlet.

Specielt blev en situation, hvor Per Madsen havde lagt 4 bolde i renden fra morgenstunden, selv om han først skulle slå ud klokken 15, årsag til megen ballade i Korsør Golfklub og den direkte anledning til, at klubben indførte regler for benyttelsen af boldrenden.

Den hastigt voksende medlemstilgang gjorde det nødvendigt at udvide udslagstidsrummet til mellem klokken 14 og 16, hvor ved det sociale fællesskab efter golfrunden langsomt begyndte at ændre sig, da de første hold ikke altid ville vente på de sidste. Nu var det sådan, at man skulle være til stede, når præmierne blev uddelt for at få sin præmie, så tit var det kun én spiller, der havde haft en god runde, der sad tilbage, når de sidste hold kom ind. Helt galt gik det, da man udvidede udslagstidsrummet til mellem klokken 14 og 17, som det er i dag. Så mødte man stort set kun de spillere, der havde slået ud tæt på ens eget udslagstidspunkt. Men det kunne ikke være anderledes.

Der har fra lige starten været en tæt relation og personsammenfald mellem Tirsdagsklubben og de to grupper, der spillede lørdag morgen: Lørdagsgolferne og Early Saturday Morning Boys. Tirsdagsklubben fik mange af sine medlemmer fra disse to grupperinger.

Begge grupperne var ret store. Før Slagelse fik sin egen golfklub, var det ikke usædvanligt, at grupperne hver i sær var mere end 20 spillere til start.

Et lille indspark omkring Lørdagsgolferne – eller weekendgolferne – som de også kaldes, så er det den ældste af Korsør Golfklubs uformelle klubber. Selvom starten fortaber sig i tågerne, så vides det med sikkerhed, at der blev spillet golf hver lørdag morgen, efter samme principper som i dag, allerede tilbage før 1976.

Den fortsat voksende medlemstilgang i slutningen af 80´erne gjorde også, at det blev nødvendigt at få sat noget struktur på tingene, at få lavet og formaliseret nogle regler for afviklingen af tirsdagsrunderne.

Der blev aftalt en årlig generalforsamling, hvor rammerne – ofte med meget høje stemmer – blev diskuteret og aftalt. For at koordinere det i det daglige og styre generalforsamlingerne blev Tirsdagsklubbens første formand valgt. Det var Svend Åge Madsen, som var formand i nogle år, hvorefter han blev afløst af Jan Ahlers.

Da Jan Ahlers havde fået nok i 1997, lykkedes det ikke på generalforsamlingen at finde en ny formand og det medførte faktisk, at der ikke var nogen Tirsdagsklub i 1998.

I 1999 tog Jørgen Hallig så initiativ til at genføde klubben, men nu som en invitationsklub. Det var således suverænt Jørgen Hallig, der bestemte, hvem der måtte være med, modsat tidligere, hvor klubben var åben for alle med højst 36 i handicap.

Allerede ved den afsluttende generalforsamling i 1999, blev dette ændret ved afstemning. Jørgen Hallig trak sig helt ud af klubben og et formandskab bestående af Otto Dræby, Jens Christensen, Erik Kock Nielsen, Allan Hansen og John Fog blev valgt.

Ved sæsonstarten i 2000 fremstod Tirsdagsklubben så i den struktur, vi kender i dag og i 2003 begyndte vi på de spilleformer bl.a. Eclectic, som vi stadig spiller.

Skiftende formandskaber har så drevet og udviklet klubben og den fremstår i 2014 med en medlemsskare på 78 golfspillere. Nye initiativer som putte-og shortgame mesterskaber og simulatorgolf er nu integrerede aktiviteter i Tirsdagklubben.

Golfture
Den årlige golftur har været en fast del af Tirsdagsklubben siden 1986, hvor en lille håndfuld spiller tog til Himmerland.

Tirsdagsklubbens allerførste tur. Himmerland 1986. Siddende fra venstre: Knud Rasmussen, Per Jarmer, Jens Hjortkær, Svend Åge Madsen. Stående fra venstre: Per Madsen, Kurt “Buller” Schou”, Jørgen Poulsen. Liggende: Herluf Madsen. Fotografen er ukendt.

Den første store tur er i 1987 til Gilleleje/Hillerød, hvor de fleste af deltagerne kan ses på nedenstående billede.

Siddende fra højre: Jørgen Poulsen, Herluf Madsen, Per Jacobsen, Eiler Madsen, Sv. Å. Madsen, Ole Lund, Peter Skovgård, Claus Terkildsen. Stående fra venstre: Jens Hjortkær, Jørgen Gøtze, Georg Jung, Finn Poulsen, Allan Scheel, Knud Rasmussen og Finn Toft. Med ryggen til: Per Madsen. På billede mangler bl.a. Niels Dahl.

Den tur huskes især for de meget sure lokale spillere i Hillerød, der stod og så på, at Georg Jung, som første mand på 1. tee slå sit skæve drive 5 meter frem og ind i et krat, hvorefter Jens Hjortkær vender sig om mod Hillerødspillerne og råber: ” Det er ellers vores bedste spiller, selvom han derhjemme altid får lov til at kaste bolden ud”. Himmelvendte øjne fra Hillerød-folkene og surhed resten af dagen, for de skulle gå og vente på os på hele runden.

Den sure modtagelse vi fik i Hillerød, var den direkte årsag til, at vi næste år fravalgte Sjælland og tog til Haderslev, hvor formanden for Haderslev Golfklub personligt var mødt op klokken 8.00 om morgenen, gik rundt og gav hver især af os hånden og bød velkommen.

Denne modtagelse, de meget fordelagtige indkvarterings- og spiseforhold, men også det historiske vingesus, man mærkede, når man andægtigt sad og spiste i Parolesalen blandt blodige faner fra Slaget ved Isted og Dybbøl Mølle på Haderslev Kaserne, gjorde Haderslev til udgangspunkt for flere af Tirsdagsklubbens efterfølgende ture.

Og i det hele taget er de fleste af Tirsdagsklubbens ture i Danmark gået til det Jyske med et par afstikkere til Sydfyn og til Bornholm, hvor især kronhjortestegen og de bornholmske unghaner, der blev serveret på kasernen på Bornholm, huskes af alle, der deltog.

På Bornholmer turen var det for øvrigt sidste gang, at Tirsdagsklubben spillede 36 huller om lørdagen. Det havde ellers været normalt på de tidligere ture.

Den krævende bane i Rø, samt en stegende sol, fik virkelig de ældre i gruppen til at lide. At flere ikke nåede ind til frokost efter de første 18 huller, gjorde ikke situationen bedre.

Den første tur til Sverige gik til Hässelholm. Vi spillede Hässelholm, Vittsjö og den fremragende bane Perstorp, hvor det svenske golfakademi ligger.

Der var fælleskørsel i bus, hvor vi måtte have vores golfgrej oppe i bussen, da bagagerummet blev fyldt med øl. Vi havde hørt, at øllet var meget dyrt og svært at få fat i, da vi skulle bo på et skovhotel, så vi skulle i hvert fald ikke gå ned på mangel på øl.

Der var mange sjove episoder på den tur, men alle, der var med, husker Jørgen ”Sprit” Poulsen, der ikke ville give tredive kroner for ½ flaske rødvin. Næh, så var det da meget billigere at give ”treti” kroner for en Pripps Mellanöl.

Efterfølgende har Tirsdagsklubben flere gange været i Areslöv og det er nok ikke sidste gang, vi har besøgt dette dejlige sted.

I mange år var præmierne på turene alene sponsorpræmier. Der var alt fra caps, bolde, vin, tøj og meget mere.

Jørgen Gøtze sponserede altid en røget lakseside. Den ville alle vinde. Finn ”Vinhandler” Poulsen sponserede en flaske ”Ratzeputz”. Den ville ingen vinde.

Præmierne gøres klar efter sidste runde på Hillerød Golfbane 1987. Fra venstre: Jens Hjortkær, Per Madsen og Finn Toft.

Hole in one
Når man tænker på, hvor mange slag der er slået gennem tiderne, er det bemærkelsesværdigt, hvor få hole-in-one der faktisk er blevet lavet.

Med risiko for at have glemt et eller flere lavede Georg Jung og Johannes Skovdal hole-in-one på det samme hul på Brundtlandbanen i Sønderjylland på to på hinanden følgende år. Mogens Rishøj brillerede med ét på Dueoddebanen på Bornholm.

Men det er især Jørn Rasmussens hole-in-one, der huskes.

Over 2 år havde vi en ”Hole-in-one-klub”. Alle i Tirsdagsklubben, der ønskede at være med, indbetalte kr. 200 pr. sæson. Den første, der lavede hole-in-one, ville så vinde hele puljen. Betingelserne for at vinde potten var, at hole-in-one skulle laves enten på en tirsdagsrunde eller på en af Tirsdagsklubbens ture.

På andet år af hole-in-one-klubbens eksistens lavede Jørn, som den eneste i de 2 år, så hole-in-one. Der var godt kr. 8.000 i potten. Desværre for Jørn havde han sparet indskuddet væk, så han fik ikke potten. Til gengæld er han udødeliggjort blandt datidens medlemmer.

Efter 2 år blev klubben opløst og pengene tilbagebetalt.

Tirsdagsklubben går nu ind i sit 30. år – et jubilæumsår – og med det store arbejde klubbens formandskab lægger for dagen, fornyelserne, den begejstring alle spillere deltager med samt tilgangen af nye medlemmer, hvor gamle falder fra, er det intet til hinder for, at klubben også eksisterer de næste 30 år.

 

Per Jacobsen

Med bidrag fra Jørgen Gøtze, Per Madsen, Knud Rasmussen, Jens Hjortkær, Per Jarmer, Allan Hansen og Otto Dræby

Scroll to top